Nicarauga orvosi felszereléseket és gyógyszereket kér rakétákért cserébe

Nicaragua elnöke kedden felajánlotta, hogy átad több száz szovjet gyártású légvédelmi rakétát az Egyesült Államoknak orvosi felszerelésekért, gyógyszerekért vagy helikopterekért cserébe. Washington azt szeretné elérni, hogy a közép-amerikai ország semmisítse meg, vagy adja át több mint ezer vállról indítható rakétáját, nehogy terroristák kezébe kerüljenek.

Daniel Oretaga nicaraguai elnök egy beszédében jelentette be, hogy hajlandóak átadni 650 darab SAM-7 típusú szovjet rakétát, de önvédelmi okokból megtartanának nagyjából négyszáz darabot. Az egykori marxista gerilla közölte, hogy az amerikaiak vihetik a fegyvereket, de cserébe orvosi felszereléseket kérnek, de “nem használt eszközöket”. A rakétákért cserébe helikopterek is elfogadnának, hogy sikerrel vegyék fel a harcot a drogcsempészek ellen.

A nicaraguai amerikai nagykövetség szóvivője közölte, hogy Washington hajlandó megfontolni Ortega ajánlatát, mert a probléma megoldása nemzetközi érdek.

Nicarauga már megsemmisítette a felét annak a kétezer rakétának, amelyet a Szovjetuniótól kapott még a nyolcvanas években, amikor Ortega marxista kormánya az amerikai támogatású lázadókkal harcolt.