Friss hírek

2009.10.27. 09:29

A Lisszaboni Szerzõdésrõl tárgyal a cseh alkotmánybíróság

<p>A cseh alkotmánybíróság kedden kezdi meg a Lisszaboni Szerzõdéssel kapcsolatban benyújtott panasz tárgyalását Brnoban. A 17 cseh szenátor által aláírt petíció szerint az uniós egyezmény egy európai szuperállamot hoz létre, amely sérti Csehország szuverenitását.</p>

A panaszosokat támogatja a cseh államfõ is - aki az uniós államok vezetõiként egyedül - még nem írta alá a dokumentumot, amelyet egyébként a prágai parlament már elfogadott. Vaclav Klaus biztosítékot szeretne arra a szerzõdésben arra, hogy a második világháború után Csehszlovákiából kitelepített németek ne követelhessenek kártérítéseket a cseh államtól.

Az Unió döntéshozatali rendszerét megreformáló egyezmény csak akkor lép életbe, ha azt mind a 27 tagállam ratifikálta. Ráadásul mindaddig nem lehet bevezetni további reformokat, és nem lehet kinevezni az Európai Unió új elnökét sem.

Brüsszel azt szeretné, ha a cseh alkotmánybíróság még az eheti uniós csúcstalálkozó elõtt "pozitív" döntést hozna, vagyis a tanácskozást nem árnyékolná be a Lisszaboni Szerzõdés bukásának lehetõsége. A cseh alkotmánybíróság fõtitkára, Tomas Langasek korábban azt mondta, hogy az alkotmánybíróság ilyen meghallgatásai általában egy napig tartanak, amely után a bíróságnak el kell döntenie, hogy azonnal ítéletet hirdet, vagy elnapolja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!