Öngyilkos támadás német katonák ellen Afganisztánban

Két német katona és öt afgán gyermek halt meg abban az öngyilkos merényletben, amelyet Afganisztán északi részén hajtottak végre a tálibok – jelentette több forrás hétfőn. Az afgán rendőrség két embert máris letartóztatott az ügyben.

Az észak-afganisztáni Kunduzban járőröztek a NATO-erők német tagjai, amikor egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát mellettük. A detonáció két német katonát, és öt afgán gyermeket ölt meg a helyi hatóságok szerint. A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erő (ISAF) közölte, hogy egy másik katona és egy civil megsebesült, őket kórházban ápolják.

Mohammad Omar kunduzi kormányzó szerint az öngyilkos támadó biciklivel közelítette meg a katonákat. “A főúton történt a robbanás. Ez terroristák műve” – mondta Omar hozzátéve, hogy az ügyben két embert letartóztattak.

Zabihullah Mujahid, a tálibok szóvivője az AFP-nek telefonon elmondta, hogy egyik milicistájuk hajtotta végre a támadást, amelyben legalább tucatnyi külföldi katona halt meg.

Ez már a második öngyilkos merénylet volt egy nap alatt. Egy tizenéves fiú a déli Lashkar Gahban az afgán hadsereg egyik páncélozott járműve mellett robbantotta fel magát, de rajta kívül más áldozata nem volt a detonációnak.