Öngyilkos merénylő robbantott az iraki parlamentben – 2 halott, 20 sebesült

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az iraki parlament épületében csütörtök délután. Ezt egy neve elhallgatását kérő biztonsági tiszt közölte. A merényletben meghalt két képviselő, tíz másik, valamint nyolc vagy tíz biztonsági őr pedig megsebesült.

A robbanás az iraki parlament épületének első emeletén lévő kávézóban, közvetlenül az ülésterem mellett következett be. A helyszínről azóta is csak akadozik a mobiltelefon-szolgáltatás, a vonalas készülékek pedig továbbra is némák.

Az egyik halálos áldozat a szunnita Nemzeti Párbeszéd Pártjának képviselője. Ennek a kis pártnak 11 képviselői helye van a 275 tagú iraki parlamentben. A másik áldozat a második legnagyobb parlamenti erő, a Kurd Szövetség képviselője volt.

A parlament épülete Bagdad szigorúan őrzött Zöld Zónájában van, ahová csakis többszörös ellenőrzés után lehet bejutni. A névtelen biztonsági tiszt szerint egyelőre elképzelni sem tudják, miként juthatott be egy terrorista, robbanóanyaggal megrakodva a zónán belül még külön is őrzött parlamentbe.