Öngyilkos merénylet Sri Lankán: 27 halott

Legalább 27 ember meghalt, és nyolcvanan megsebesültek hétfőn Sri Lanka északi részén, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A merénylet a legnagyobb ellenzéki párt irodájának közelében, egy buszmegállóban történt. A kormány szerint a merényletet Tamil Ealam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet hajtotta végre, miután a kormányerők sikeres akciókat indítottak a lázadók területein.

Az Anuradhapura városában történt robbantásban az ellenzéki Nemzeti Egységpárt több tagja is meghalt, köztük egy nyugalmazott tábornok – adta hírül Sri Lanka védelmi minisztériuma. A hadsereg szóvivőjének elmondása szerint 27 halottja és nyolcvan sebesültje volt az öngyilkos merényletnek, amelyet a tamil tigrisek követtek el.

A merénylet azután történt, hogy az utóbbi napokban a kormányerők két kilométer mélyen behatoltak a tamil tigrisek ellenőrzése alatt álló területre, és közel jártak ahhoz, hogy elfoglalják a lázadók erősségének számító Kilinoccsit. A tamil “állam” politikai fővárosának számító település elvesztése komoly katonai és pszichológiai kudarc lenne a LTTE számára.

A hétvégén egy védelmi szakértő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy miközben a tamil tigrisek az elmúlt több mint tíz éve legnagyobb veresége elé néztek, még mindig képesek pusztító öngyilkos merényletek végrehajtására.