Öngyilkos lett egy Irakban elrabolt brit túsz – fogvatartói szerint

Egy öt britet fogva tartó iraki fegyveres csoport azt állítja, egyik túszuk öngyilkos lett májusban – ez a szervezet által vasárnap nyilvánosságra hozott videóüzenetből derült ki. A Sunday Times című brit lapnak eljutatott felvétel hitelességét a brit külügyminisztérium nem tudta ellenőrizni.

A Síita Iszlám Ellenállás Irakban nevű szervezet állítása szerint a csak Jason keresztnéven azonosított, és depresszióba esett túszuk idén májusban lett öngyilkos, több korábbi kísérlet után. A videofelvételen szerepel az egyik, saját állítása szerint rossz fizikai és lelki állapotban lévő túsz is, aki üzenetében arra kéri a brit kormányt, hogy minél hamarabb oldják meg a helyzetet.

A túszejtők kilenc, Bászra városában raboskodó elítélt szabadon engedését követelik a több mint egy éve elrabolt brit túszokért cserébe. Legutóbbi, 2007 decemberi követelésük még az volt, hogy tíz napon belül vonják ki a brit csapatokat Irakból.

A túsz öngyilkosságról szóló állítást a brit kormányzat nem tudja ellenőrizni – közölte a brit külügyminisztérium szóvivője. A Sunday Timesnak a videofelvételt Bagdadban átadó közvetítő közölte a lappal, hogy csak azután adnak bizonyítékot a férfi haláláról a brit kormánynak, ha megkezdik velük a tárgyalásokat.

Az öt férfit – egy informatikai szakembert s négy testőrét – 2007 májusában rabolta el negyven, rendőregyenruhába bújt fegyveres a bagdadi gazdasági minisztérium épületénél.Sporthírek