NGM: túl nagy a magyar államháztartás a gazdasághoz képest

A magyar államháztartás mérete a gazdaság méretéhez képest körülbelül 6 százalékponttal nagyobb a hasonló fejlettségű országok, illetve a többi visegrádi ország átlagánál. Az eltérés majdnem fele a jóval nagyobb magyar kamatkiadásnak tulajdonítható. Az államháztartás kiadási szerkezete nem növekedésbarát: kevés jut beruházásokra és sok pénzt visznek el a folyó kiadások, ezen belül a szociális juttatások – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium elemzéséből.

Az államháztartás beruházásai 2008-2209-re a GDP arányában már körülbelül 1 százalékponttal elmaradtak a többi visegrádi ország, illetve a hasonló fejlettségű tagországok átlagától.

Folyó kiadásokra a többi visegrádi ország átlagánál GDP-arányosan csaknem 3 százalékkal többet költ Magyarország. Ezen belül szociális védelemre és általános közszolgáltatásokra az átlagosnál többet, egészségügyre viszont kevesebbet fordítunk. Az oktatási kiadások és a gazdasági feladatok kiadásai nagyjából átlagosnak tekinthetők.

A szociális kiadásoknál Magyarország többet költ nyugdíjra, szociális ellátásokra és családtámogatásra, munkanélküli ellátásokra, mint a többi visegrádi ország. A szociális kiadások közül minden államban a legnagyobb tétel az öregséghez kapcsolódik – ezen a területen Magyarország a GDP arányában Csehországnál csaknem 2, Szlovákiánál több mint 3 százalékponttal többet költött.