NGM: több mint két éve 4 milliónál többen dolgoznak az országban

Budapest – Igen kedvező, hogy több mint két éve már 4 milliónál többen dolgoznak az országban, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb foglalkoztatási adatai is alátámasztanak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Cseresnyés Péter elmondta: a legutóbbi, a február és az április közötti időszakra vonatkozó adat szerint 4 millió 294 ezren dolgoznak, vagyis 584 ezerrel többen, mint 2010 elején. Hozzátette, hogy a foglalkoztatási arány 2010-ben 54,6 százalék volt, míg az idén már meghaladta a 65 százalékot. A munkanélküliség ez idő alatt 11,6 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött.

Az államtitkár szerint a mostani folyamatok alapján reálisan elérhető az a cél, hogy belátható időn belül mindenki, aki Magyarországon dolgozni akar, találjon magának munkát. A magyar kormány ugyanazt a célt tűzte ki, mint az unió, hogy a foglalkoztatási arány 75 százalékos legyen – idézte fel.

A mostani csaknem 4 százalékos év eleji foglalkoztatásbővülésből leginkább a feldolgozóipar vette ki a részét, de jelentősen nőtt a foglalkoztatás az informatika, az idegenforgalom, valamint a mezőgazdaság területén is.

Az államtitkár szerint a magyar városok többségében már magas a foglalkoztatási arány, és így a városok vonzáskörzetében is érezhetően csökken a munkanélküliség. Különösen Nyugat-Magyarország van kedvező helyzetben, de az Alföldön és Észak-Magyarországon is vannak olyan térségek, ahol már nem olyan gond a foglalkoztatás mint 5-6 évvel ezelőtt. A kiegyenlítődés folyamatos, ám ehhez fontos a képzett munkaerő jelenléte is – mondta Cseresnyés Péter.

A foglalkoztatási adatokat kommentálva a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a magyar reformoknak, így például a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, valamint a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s