NGM: némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója 2013-tól

Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója 2013-tól.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a kormány eredeti ígéretének megfelelően 2013. január 1-jével megszűnik az ágazati különadó. Ezért – többek között – a távközlési szolgáltatóknak sem kell évente ezen a jogcímen 51 milliárd adót fizetni.

A 2012. július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 milliárd forint bevétel származik, azaz a távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz 2012-ben – egy fél éven át – a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben – olvasható a közleményben.

Az NGM kiemeli: a távközlési adó – a Széll Kálmán Terv 2.0-ban említetteknek megfelelően – forgalmi jellegű (nem a nyereséget terhelő). A kormány álláspontja arra vonatkozóan is változatlan, hogy a távközlési adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük.

“A döntés során azt is mérlegelnünk kellett, hogy a távközlési cégek teherviselési képessége lényegesen jobb, mint az előfizetőké, akiknek jelenleg európai uniós összehasonlításban kiugróan magas telefonszolgáltatási díjakat kell megfizetniük” – írja az NGM.

Hétfőn a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös sajtóközleményben adott hangot megdöbbenésének a szektort sújtó “újabb különadó” miatt. Arra kérték a kormányt, vonja vissza a távközlési adóról szóló jelenlegi törvényjavaslatot, és iparági egyeztetések után egy új, fenntartható javaslatot nyújtson be.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben megjegyzik: az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja. Emlékeztetnek arra, hogy az Országgyűlés elé benyújtott távközlési adójavaslat a teher megfizetésére a szolgáltatókat kötelezi, noha – írják – az iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat, és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt. Ezzel, a tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot a kabinet – írták.

Az NGM az MTI kérdésére válaszolva hétfőn kiemelte azt is, hogy a távközlési adó 700 és 2.500 forintos maximuma felett további távközlési adófizetési kötelezettség nem terheli a szolgáltatókat.

Emlékeztetnek: a kormány által a távközlési szolgáltatók által fizetendő adó alapjára vonatkozóan hívószámonként havi 10 perc adómentességet biztosítana, valamint a lakossági ügyfelek hívásai után 700, a vállalati ügyfelek esetében 2.500 forintban maximálja az adómértéket. Ezen összeghatárok fölött tehát a szolgáltató nem fizet távközlési adót – fogalmaznak.

– MTI –