Helyi közélet

2008.10.29. 19:36

"Nem zárunk be gimnáziumot Miskolcon"

<p>Miskolc - Alaptalannak, minden tényt nélkülözőnek nevezte Fedor Vilmos alpolgármester azt a hírt, miszerint az önkormányzat 2010-ig két miskolci gimnázium megszüntetését tervezi.</p>

Szerdai cikkünkben ugyanis azt írtuk: az a hír járja a városban, hogy a csökkenő gyereklétszám miatt az önkormányzat arra kényszerül, hogy a közeljövőben gimnáziumot szüntessen meg: vagy a Herman Ottót vagy a Zrínyi Ilona Gimnáziumot. Fedor Vilmos alpolgármester ennek kapcsán hangsúlyozta: „Szeretném megnyugtatni mindkét intézmény pedagógusait, diákjait, és a szülőket, hogy alaptalan a megszüntetésről szóló hír, elégedettek vagyunk az ottani szakmai munkával, teljesítményükkel, és fel sem merült az iskolabezárás.” Az alpolgármester szerint az ilyen híresztelés komoly károkat okozhat a miskolci oktatási rendszernek.

Túljelentkezés

Az 50-es években alakult ki a miskolci oktatási rendszer, ekkor öt gimnáziuma volt a városnak, ebből négy most is működik – mondta az alpolgármester. Hozzátette: „jelenleg 9 gimnázium van, ebből ötöt az önkormányzat, négyet az egyház tart fent.

A 90-es évek közepétől néggyel nőtt a gimnáziumok száma, és ezekben ma is túljelentkezés van, annak ellenére, hogy valóban érzékelhető demográfiai hullámvölgy.” Az utóbbi években azonban felértékelődött a gimnáziumi érettségi jelentősége – folytatta –, ezért sem tart attól az alpolgármester, hogy a következő években nem tudnák megtölteni a város gimnáziumait. Már csak azért sem, mert a középiskolák térségi feladatokat látnak el, azaz nemcsak miskolci, hanem vidéki diákokat is felvesznek – magyarázta.
Hangsúlyozta: a miskolci gimnáziumok országosan is a jók közé tartoznak. Példaként a Földes Ferencet és a Herman Ottó Gimnáziumot említette, míg az első az országos lista hatodik helyén áll, addig a második a 13-on. Hozzátette: a város intézményei a kompetencia vizsgálatokon is az átlag felett teljesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában