NGM: jó esély van arra, hogy az ECOFIN visszavonja az országnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztését

Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) – Jó esély mutatkozik arra, hogy az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek már az ECOFIN (az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsa) ez év június 22-i ülésén visszavonják a Magyarországot a Kohéziós Alapból megillető kötelezettségvállalások részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi döntésüket, annak 2013. január 1-jei feltételes hatályba lépését jóval megelőzően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A nemzetgazdasági tárca közleménye kitér arra: az Európai Bizottság pénteken megjelent 2012. tavaszi előrejelzése – Magyarországnak az Európai Unióhoz (EU) való 2004-es csatlakozása óta először – azt prognosztizálja, hogy a magyar államháztartás hiánya két egymást követő évben (2012-ben és 2013-ban) a GDP 3 százalékában meghatározott (maastrichti) referencia érték alatt marad. (2011-ben a GDP 4,3 százalékának megfelelő többletet mutatott az államháztartás egyenlege.)

A közlemény szerint a hiány csökkenése az EU Bizottságának előrejelzése szerint is tartós folyamatok következménye, az államháztartás strukturális hiánya 2012-ben jelentős mértékben (a GDP 2 százalékát meghaladóan) csökken, és 2013-ban tovább mérséklődik, vagyis a referencia érték alatti hiány elérésének hátterében nem egyszeri egyenlegjavító tételek, hanem valódi trendforduló áll.

Az unió bizottsága mostani előrejelzése a korábbihoz képest némileg lefelé módosított növekedési kilátásokkal számol, ami nemcsak Magyarország, hanem az EU27 és az euróövezet esetében is érvényesül. Bár a 2013. évi magyar költségvetési hiányra vonatkozó bizottsági prognózis a 3 százalékos referencia érték alatt marad, az meghaladja a konvergencia programban szereplő előrejelzést.

A tárca közleménye alapján ennek oka részben a növekedésre vonatkozó előrejelzések, részben pedig a kormányzati intézkedések egy részének költségvetési hatására vonatkozó becslések eltérése.

Mivel a bizottsági előrejelzés lezárása óta eltelt időszakban számos, a költségvetési hatások megalapozottságát alátámasztó újabb kormányzati döntés született, ezek figyelembe vételével a most publikált bizottsági előrejelzésben szereplő hiányszámok a későbbiek során még lefelé módosulhatnak. A bizottsági előrejelzés is megerősíti, hogy 2011-től az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tartósan csökkenő pályára állt.

Az NGM dokumentuma szerint bár a bizottság most közzétett előrejelzésének több megállapítása vitatható, és előfordulnak benne tárgyi tévedések (például az árfolyamgát nem 2016-ban, hanem 2017-ben szűnik meg), összességében a biztonságosan és tartósan 3 százalék alatti államháztartási hiányra vonatkozó bizottsági prognózis is igazolja, hogy a kormány megtette a túlzott hiány eljárás keretében az ECOFIN március 13-i ülésén elfogadott ajánlással összhangban lévő lépéseket – olvasható a nemzetgazdasági tárca közleményében.

– MTI –

Címkék: ,