NGM: indokolatlan az alapkamat emelése

A kormány nem ért egyet a jegybanki alapkamat hétfői emelésével, mert ezt a magyar gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői esti közleményében. A tárca arra hivatkozik, hogy a gazdaság növekedése 2010-ben jobb lesz a vártnál, tartják a tervezett költségvetési hiányt, emellett a jövő évre várható pénzügyi […]

A kormány nem ért egyet a jegybanki alapkamat hétfői emelésével, mert ezt a magyar gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői esti közleményében. A tárca arra hivatkozik, hogy a gazdaság növekedése 2010-ben jobb lesz a vártnál, tartják a tervezett költségvetési hiányt, emellett a jövő évre várható pénzügyi és gazdasági folyamatok sem indokolják a kamat növelését.

Az idén a GDP tervezett 0,9 százalékos csökkenése helyett, 1 százalékos növekedése várható, vagyis a növekedési teljesítmény várhatóan 2 százalékkal lesz jobb, mint azt 2009-ben a költségvetés tervezésekor számították. Ennél is lényegesebb, hogy 2010-ben Magyarország tartja a 3,8 százalékos hiányt, és ezzel az uniós tagállamok közül az ötödik legalacsonyabb deficittel rendelkezik – derül ki a közleményből.

A 2011-re várható pénzügyi és gazdasági folyamatok sem indokolják az alapkamat emelését 5,5 százalékra. A jövő évre tervezett 3 százalék alatti deficit minden mértékadó elemző szerint korrekt és reális, azzal 2011-ben is az EU 27-ek ötödik legalacsonyabb deficitjével számol Magyarország. Egyúttal Svédország mellett Magyarország lesz az egyetlen olyan uniós tagállam, ahol jövőre az államadósság szintje csökken – írják az NGM-től.

Magyarországon 2011 és 2013 között biztonságosan beállítható a 3 százalék alatti államháztartási deficit, amelyet a fokozatosan javuló gazdasági növekedés, a bővülő foglalkoztatás, az emelkedő beruházások és a strukturális reformok alapoznak meg. “Szemben a korábbi évek adathamisításaival, az előttünk álló években Magyarország megbízható tagállam kíván lenni, és reformjaival vissza kívánja szerezni a nemzetközi közösség elismerését és saját tekintélyét” – közölték a tárcától.