NGM gyorsjelentés: októberben 43,6 milliárd forint volt az államháztartás hiánya

Az államháztartás a helyi önkormányzatok nélkül számolva októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az év első tíz hónapjában pedig a hiány összesen 1132,7 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 131,1 százaléka – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői gyorsjelentése.

A gyorsjelentése szerint az első tíz hónapra vetített 1.132,7 milliárd forint összegű deficit nem tartalmazza a bankadóból decemberre befolyó majdnem 90 milliárd forintos, valamint a válságadóból várt decemberi esedékességű 160 milliárd forintos bevételeit, illetve az év utolsó két hónapjában a Nyugdíjbiztosítási Alapba várt 60 milliárdos bevételt, amelyek révén tudják majd tartani az idei pénzforgalmi, valamint a 3,8 százalékos hiánycél.

Tavaly októberben a központi kormányzat pénzforgalmi mérlege 10,7 milliárd többletet mutatott, az első tíz hónap összesített hiánya pedig 1047,8 milliárd forint volt. Idén a központi költségvetés bevételei majdnem 33 milliárd forinttal maradtak el a tavaly októberitől. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), valamint a jövedéki és regisztrációs adóbevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó, az általános forgalmi adó (áfa) és a személyi jövedelemadó (szja) bevételek elmaradtak az előző évitől. Alacsonyabb összegben alakultak az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek is, viszont tavaly majdnem 20 milliárd forint osztalékot fizettek be október hónapban.
– Független Hírügynökség –