NGM: az államháztartás első négy havi hiánya 228,2 milliárd forint

    Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – Az államháztartás első négy havi hiánya – az önkormányzatok nélkül – 228,2 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatok alapján a honlapján kedden.

 

Áprilisban az államháztartás központi alrendszerének többlete 289,3 milliárd forint volt, az idei első négy hónapban a központi alrendszer 228,2 milliárd forint hiányt halmozott fel. A központi büdzsé hiánya az idei első négy hónapban 271 milliárd forintot tett ki.

Az államháztartás központi alrendszerének első négy havi bevételei 4.532,8 milliárd forintot, kiadásai 4.761,0 milliárd forintot tettek ki.

A végleges számok megegyeznek az NGM április elején közölt előzetes adataival.

Ez év áprilisában a központi költségvetés 283,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 11,3 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,8 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. áprilisában az államháztartás központi alrendszerének többlete 75,9 milliárd forint volt.

Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 27,6 százalékos mérték lényegesen kedvezőbb lett a tavalyi 50,2 százaléknál.

A központi költségvetés április havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 204,0 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek, különösen az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételek, haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek, mint a múlt év azonos időszakában – tudatta az NGM.

A központi költségvetés idei áprilisi kiadásai közel 22,0 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében főként a költségvetési szervek kiadásai lettek nagyobbak a tavalyi év azonos hónapjához képest. Ezen felül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt), a kezességérvényesítések, az EU-hoz történő hozzájárulások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások teljesültek magasabb összegben a tavalyi értéknél.

Az NGM összegzése szerint a központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások ez év áprilisában 25,4 milliárd forintot tettek ki, 23,9 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,9 milliárd forintot értek el, 1,6 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (16,5 milliárd forint) összességében 22,3 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak, mint az előző évben.

Az NGM A társadalombiztosítási alapok 2012. április havi 5,8 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 9,6 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,8 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. április hónapjában az Alapok együttes hiánya 31,1 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évnél alacsonyabb hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, ami összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék mértékének emelkedésével.