NGM: április 7-én véglegesítik a felvételi rangsort a szakképző intézmények

Budapest – A szakképző intézmények április 7-én véglegesítik az ideiglenes felvételi rangsort, az általános felvételi eljárás április 26-án a jelentkezők értesítésével zárul – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Ismertette: a szakképzésekre február 15-én zárul a felvételi jelentkezés, a szóbeli meghallgatások február 20-tól március 9-ig tartanak, a beiratkozások június 22-24. között lesznek. Hozzátette, hogy jelenleg a tájékoztatási időszak zajlik, a diákokat és a szülőket az általános iskolák tájékoztatják és segítik az adminisztratív teendőkben.

A helyettes államtitkár közölte: az ország 44 szakképzési centrumában 370 iskola kínál képzéseket, szakgimnáziumok esetében 39 féle ágazat, szakközépiskolákban 76 féle szakképesítés, szakiskolákban pedig 40 féle szakképzés közül lehet választani. A képzések népszerűségi listáját korábban a vendéglátás és a gépészet, tavaly viszont már az informatika és a közgazdaságtan vezette, de egyre többen választják az egészségügyi pályát is. A szakmák közül különösen azok népszerűek, amelyek megszerzéséhez ösztöndíjat lehet kapni – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a szakképzések tartalma jelentősen átalakult, az intézmények korszerű tudást – például vállalkozói ismereteket – közvetítenek, így a szakképzettség biztos megélhetést jelent a végzettek számára.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár kijelentette: a kormány erősíteni kívánja a nyelvoktatást a középfokú oktatásban is – elsősorban a 11-12. évfolyamon -, ezért az NGM programot szervez a nyelvi órák számának emelésére és az Emberi Erőforrások Minisztériumával együtt a tanárok módszertani fejlesztésén is dolgoznak. Új alapokra került a diplomamentő program is, amely az eddiginél több jelentkező számára lesz elérhető és akár egyéni fejlesztést is támogathat – tette hozzá.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára felidézte: a szakképzésről szóló törvény 2011-es elfogadásával a rendszer jelentősen átalakult, 2013-tól megújult a szakmunkásképzés, tavaly pedig a szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a szakiskolák – korábban szakmunkásképzők – szakközépiskolákká alakultak. A változások eredményeképp mindenki előtt megnyílt a felsőoktatás, ezzel megszűnt a szakképzés zsákutcajellege – fogalmazott.

Hozzátette: az ingyenes, nappali tagozatos szakképzés korhatára 21-ről 25 évre emelkedett, ingyenessé vált a második szakképesítés megszerzése is, továbbá a hiányszakmák népszerűsítése érdekében 12-ről 20-ra nőtt az ösztöndíjjal támogatott képzések száma. Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte a duális képzési rendszer bevezetését, amelyben a várakozások szerint a tanulók számottevő része vehet részt, így a képzés során a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő, korszerű ismereteket szerezhetnek.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek