NGM: a munkaügyi hivatal a tájékoztatásra fókuszál a büntetés helyett

Budapest, 2015. július 7., kedd (MTI) – A tájékoztatás, a helyes magatartás elősegítése és a szabályok betartatása a célja a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseknek, nem a büntetés – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

A tájékoztatás szerint a hatósági ellenőrzéseket a munkavállalók jogainak védelmében végzik, a hatóság minden munkáltatónak segítségére lehet abban, hogy megelőzzék a munkabaleseteket, a foglalkozási megbetegedéseket, valamint a munkaügyi szabálytalanságokat. Az ellenőrök legtöbbször csak figyelmeztetnek vagy kötelezik a munkáltatókat a munkavédelmi és munkaügyi szabályok betartására – írják.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: a hatóság a munkáltatókat vizsgálja, szabálytalanság esetén velük szemben jár el, a dolgozóknak tehát nincs mitől tartaniuk az ellenőrzések során. Engedély nélkül azonban nem hagyhatják el a helyszínt, meghallgatásuk esetén pedig a valóságnak megfelelően kell nyilatkozniuk. Ha attól félnek, hogy káros következménye lehet tanúvallomásuknak, kérhetik a hatóságot, hogy személyes adataikat zártan kezelje.

Az ellenőrzések jellemzően nem kérelem alapján történnek, hanem a hatóság dönt arról, hogy mely munkáltatókat vizsgálja, ugyanakkor a munkavállalók is fordulhatnak panaszukkal vagy közérdekű bejelentésükkel a munkavégzés helye szerinti munkavédelmi vagy munkaügyi hatósághoz. Az ellenőrzések hatékonysága érdekében a hatóság előzetes bejelentés nélkül végezhet helyszíni ellenőrzéseket – olvasható az NGM tájékoztatásában.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s