NGM: a hiteles magyar gazdaságpolitikát Brüsszel is jól fogadta

    Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – A magyar kormány óriási sikerként értékeli az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) június 22-i ülésén vonja vissza a kohéziós alapból Magyarországnak járó támogatások részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi döntését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

 

Az Európai Bizottság – megerősítve a tavaszi előrejelzésében adott költségvetési prognózisát – 2012-ben és 2013-ban is a GDP 3 százalékában meghatározott referenciaérték alatti hiányt jelez előre. Ugyanakkor – figyelembe véve a Nemzetgazdasági Minisztérium által a tavaszi előrejelzés lezárását követően adott újabb információkat – a 2013. évi hiányra vonatkozó előrejelzését tovább mérsékelte: a május elején adott 2,9 százalékkal szemben most 2,7 százalékos hiányt vár 2013-ra.

A Brüsszeli Bizottság értékelése szerint Magyarország a március 13-án adott tanácsi ajánlással összhangban alakította költségvetési politikáját, ami megalapozza azt a később esedékes döntést, hogy megszűnjön a 2004 óta hazánk ellen folytatott túlzott hiány eljárás – áll az NGM közleményében.

A bizottsági értékelés megerősíti, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0-ban meghatározott gazdaságpolitikai célok és intézkedések hatékonyan szolgálják a magyar gazdaság előtt álló kihívások megfelelő kezelését. A konkrét ajánlásokat az Európai Unió Tanácsának június második felében esedékes ülésén öntik végleges formába – közölte az NGM.