Helyi közélet

2010.08.23. 09:36

Árvízkárosult vadgazdálkodók megsegítése Borsod megyében

<p>A közelmúltban a rendkívüli időjárás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számos település, terület került víz alá. Családok tucatjai, emberek százai kényszerültek otthonaik elhagyására, az érintett településeken több milliárd forintos károk keletkeztek, melyet a vadásztársadalom is mélységes megdöbbenéssel és együttérzéssel fogadott.</p>

A károsultak iránti vadászszolidaritást kifejezve a Vadászkamara országos és megyei szervei minden vadász után 100 Ft-os támogatást gyűjtöttek, melynek eredményeképpen hatmillió forintot tudtunk adományozni Borsod megyei árvízzel sújtott települések részére.

A vízborított területeken a vadállomány is súlyos, katasztrófális károkat szenvedett el, egyes vadgazdák kilátástalan helyzetbe kerültek!

Az elsődleges adatok szerint 20-25 vadászterületen – érthető  módon - az apróvadállományt érte a legnagyobb kár. A becslések szerint megyénkben a szaporulattal együttesen kb. 5-6000 fácán, 1500-2000 mezei nyúl, 50-60 fogoly, a nagyvadak közül pedig 7-800 őz és 140-150 darab vaddisznó és szarvas eshetett áldozatul az áradásnak

A vadászszervezetek a lakossági támogatáson túl, jelentős figyelmet fordítottak természeti értékekben bekövetkezett károk pótlására is.

A megyei Vadászszövetség, a kamara területi szervezete és „Az Észak-magyarországi vadgazdálkodásért” Alapítvány június 10-én országos felhívást tett közzé a vadászatra jogosultak megsegítésére – elsősorban a vadászok körében - a vadállomány pótlására, a károsult élőhelyek fejlesztésére, javítására szolgáló adományok gyűjtésére.

A megyei Alapítvány illetőleg a két megyei vadászati szervezet - az Észak-magyarországi Vadászszövetség és a Vadászkamara területi szervezete - is jelentős tételt csoportosított át az éves költségvetéséből a vadállományban keletkezett károk enyhítésére. Ezen felül jelentős támogatást sikerült az Országos Kamarától, az Országos Vadászati Védegylettől és a Hungaro Jagd Kft-től is biztosítani.

Vadászati önkorlátozás mellett így élő vad telepítéssel és takarmánnyal segíthetjük a vadásztársaságokat.

Mindezek összegzett eredményeként 11, leginkább rászoruló  vadgazdálkodó részére kárenyhítéskéntmintegy 3 millió Ft értékben - 4000 darab előnevelt fácánt tudtak az előzőekben említett szervezetek vásárolni, melyet a vadásztársaságok szakszerű utógondozás mellett adnak vissza a természetnek. A telepítés 1:4 ivararányban történik, mely bizonyítja, hogy az elsődleges cél a veszteségek pótlása, a törzsállomány növelése, a tyúkállomány átteleltetése hogy a következő esztendőben megfelelő szaporulattal gyarapítsák a természetes állományt.

A kárenyhítésben résztvevő, rászoruló vadászatra jogosultak vállalták, hogy a kihelyezett madarakat két hónapig természetközeli helyen, de hálók mögött védik és gondozzák. A telepítés helyén természetesen vadászati tilalom is elrendelésre kerül.

Az előnevelt fácánokat az érintett vadásztársaságok augusztus 24-én 8-9 óra között Csobádon (a Csobban-tó horgásztónál) valamint 25-én 8-9 óra között Taktaharkányban a Művelődési Ház előtti téren (Béke u 19) vehetik át - tájékoztatta a Borsod Online-t Tóth Á. Dénes, B.-A.-Z. megyei fővadász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában