Nézőpont: Vízió

Akt.:
Nézőpont: Vízió
Elhíresült és sokat vitatott mondatában ékszerdoboznak nevezte Lyukóvölgyet Pintér Sándor belügyminiszter. Kijelentése után sokan kritizálták és javasolták neki, költözzön ebbe a bizonyos ékszerdobozba. Miközben be kell látnunk, a terület valóban lehetne olyan, amilyennek a belügyminiszter látta, vagy éppen láttatta. Szántó Rita írása.

Gábor és Gina első közös lakásához, ami a lyukói domb tetején áll, kacskaringós, murvás, meredek úton jutunk fel. Az útszélén álló víkendházak közül csak kevés az érintetlen. A tulajdonosok közül szerencsésnek számít, akinek csak egy rácsot vittek el a hétvégi házáról. A legtöbb épületet ugyanis szinte teljesen elbontották, csak némi falmaradvány emlékeztet arra, hogy ott valaha ház állott. A kerteket már nincs, aki gondozza, de ha lenne is, az valószínűleg nem szívesen jár ki egyedül az Isten háta mögé.

A domb teteje felé haladva már egyre ritkábban bukkan elő egy-egy épület, egy-egy berozsdált vaskapu. Az utat szinte benövi a gaz, a bokrok ágai csikarják az autó oldalát. A kacskaringós úton kanyarogva már a tájékozódás is nehezebb. A dombtetőre érve azonban mindenért kárpótol a látvány, a jó levegő. Itt érdemes szétnézni, megpihenni és vizionálni egy szebb, gondozottabb Lyukóvölgyet. Mondjuk egy igazi ékszerdobozt.

– Szántó Rita –