Nézőpont: Vissza

Nézőpont: Vissza
Szemléletváltás, új célok és legfőképp: a pénz szűke. A dolgozók nyugdíjjárulékaiból nem képes az ország eltartani az idő előtt, betegségük miatt nyugdíjba kívánkozókat. Szalóczi Katalin jegyzete

Valószínűleg mindez ott áll a háttérben, amikor valaki így válaszol a kérdésre, miként „szerepelt” a szakértői bizottság előtt: „Visszavágtak!”

A nagy munkahelymegszűnések idején lett menedék sokak számára: a rokkantnyugdíj. Alighanem mindenki ismer a környezetében olyanokat, akik megszerezve az anyagi mankót jelentő százalékot, egy csapásra jobban lesznek, vígan dolgoznak a szőlőben, sőt stikában el is szegődnek. Szájról-szájra terjednek a módszerek, miként érdemes elindulni a „százalékszerző”, ám egyre rögösebb úton. Van, aki mindent erre a lapra téve föl, orvostól orvosig jár, csak hogy bizonyítsa igazát – tán kevesebb energiával megfelelő álláshoz is juthatna.

Azonban amennyire nagy hiba volna mindenkinek elismerni a rokkantnyugdíjra vonatkozó igényét, legalább olyan vétek átesni a ló túloldalára, s mindenkit e kalap alá venni. Változhat a módszer és átértelmezhetők a fogalmak is. Az emberséges bánásmód azonban még a jól hangzó cél, a társadalomba (pláne a munka világába) való visszavezetés címén sem áldozható fel.

Szalóczi Katalin
hirdetés


hirdet�s