Világvége

Akt.:
Még hogy orvos, itt kérem szépen, még kocsma sincs – panaszkodott egy ismerősöm, amikor a falujáról érdeklődtem. Gyorsan meg is magyarázta, miért is lenne fontosabb az utóbbi: „Ott mindenki gyógyírt talál a bajaira”. Legalábbis szerinte sokkal hatásosabb egy feles, ha fáj valamije az embernek, mint beutazni Miskolcra a kórházba több ezer forintért. Szántó Rita jegyzete.

Hát ízlések és pofonok, de nem szívesen ítélkeznék innen, pár száz méterre a legközelebbi egészségügyi ellátótól. Igaz, néha a várakozási idő okoz némi bosszúságot, de azért mégiscsak minden kéznél van, még a kocsma is.

A héten nem ez volt az első panasz, ami faluról érkezett. Boldogkőújfalun azt kifogásolták, hozzájuk még a Télapó sem jár. Hát van egy pár település megyénkben, ami egyáltalán nincs rajta a Télapó térképén, de a telekommunikációs szolgáltatók számára is fekete folt. Nem beszélve arról, hogy az orvosok is nagy ívben elkerülik, ha csak nem helyettesítésről van szó.

De mindez már megszokott, sajnos. Tudjuk, hogy hol nem vásárol szívesen praxist egy háziorvos, tudjuk, hová nem jut internet. Tudjuk, hol szegényes a mikuláscsomag, ismerjük azokat a viskókat, ahol villany, víz nélkül élnek. De az, hogy kocsma sincs? Na az tényleg a világvége.

Szántó Rita