Vihar

Akt.:
Újabb viharfelhők gyülekeznek az oktatás már eddig sem napfényes egén. Most a szakközép- és szakképző iskolák tiltakoznak, melléjük állva a pedagógus-szakszervezetek és különböző mozgalmak, csoportok. Hegyi Erika jegyzete.

Arról van szó, a kormány azt szeretné, ha a szakmát tanuló fiatalok gyakorlati, szakmai képzése lenne erős, emiatt a közismereti tárgyak számát drasztikusan csökkentené az érintett iskolákban. Az átalakítás egyrészről jogos, hiszen a gazdaság szakemberhiánnyal küzd. Hiába az ipari parkok, a beletelepülő cégek, az üzemcsarnokok, ha nem lesz, aki dolgozzon bennük.

Másrészt viszont, nem bölcs dolog a diákokat arra kényszeríteni, hogy 14 évesen találják ki, melyik szakma a nekik való. Hiszen még gyerekek, hiszen még soha nem dolgoztak, nem is igen láttak belülről üzemcsarnokot, munkahelyet, gyártási folyamatot, nem ismerik egyik szakma szépségét és nehézségét sem. Ha pedig csökkentett óraszámban tanulják a közismereti tárgyakat, hogyan fognak felkészülni az érettségire, hogyan módosíthatnak majd pályát, és hogyan jelentkezhetnek egyetemre? A szakemberhiány problémáját nyilván meg lehetne oldani észszerűen és eredményesen is, de ez a mostani terv csak arra jó, hogy kitörjön egy újabb vihar az oktatás már ma sem napfényes egén.

Hegyi Erika