Helyi közélet

2010.09.08. 15:13

Jegyzet: Csak magyarul

<p><em>Gyakran emlegetjük egykori iskolatársaimmal, hogy annak idején több mint tíz évig tanultuk (tanulgattuk) az orosz nyelvet, a felsőoktatásba kerülve még szakmai vizsgát is tettünk belőle, mégis zavarba jönnénk, ha most oroszul kellene bármilyen egyszerű kérdésre válaszolnunk. (Az talán még menne, hogy hogy hívnak.)</em>&#160;<b>Hegyi Erika jegyzete</b></p>

Azonban egészen más a ma nyelvet tanuló fiatalok helyzete. Nekik a nyelvvizsga komoly felvételi pontokat ér az egyetemen, a diplomát meg sem kapják nélküle, és a motiváció is sokkal komolyabb, mint a mi időnkben. Hiszen azóta kinyílt a világ, turistaként, cserediákként, később munkavállalóként szinte bármelyik országba elutazhatnak, ott pedig nemigen boldogulnának anyanyelvükkel.

Ma már nemcsak a diplomások tanulnak szorgalmasan idegen nyelveket, hanem a kétkezi munkások is. A nyugati munkaerőpiac ugyanis őket különösen nagy szeretettel várja, akkor persze, ha legalább alapfokú nyelvismerettel rendelkeznek. Sőt mi több: hallottam már bébinyelvoktatásról, idegen nyelvű óvodáról és nagyik nyelvtanfolyamáról is, a munkahelyi nyelvtanfolyamoknak pedig se szeri se száma. A jelek szerint idegen nyelvet tanul az egész ország. A statisztikák szerint viszont még mindig kevesen.

- Hegyi Erika -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában