Nézőpont: Valamelyik teraszon

Illusztráció
Illusztráció - © Forrás: Walipoker.us
Egyre elviselhetetlenebb a város. Most éppen a forróság miatt, de a zaj és a benzingőz sem nagyon tartana itt. Már régen mondom a feleségnek, hogy költözzünk fel a hegyre. Juhász-Léhi István írása.

Fessük fehérre a majdan kinézett ház falait, kékre az ablakokat. Ott a zöld, a csodás levegő! Persze le kell mondani az úgynevezett kényelemről, ami leginkább boltok, kórház, iskolák és különböző civilizációs intézmények formájában csábító, ám így egy nappal a 45. előtt egyre erősebb: több a hegy, mint a város.

Ezrek panelban, még többen a rettenetes flaszteren. Ideg, dekoncentráció, hasonló rosszak. Fel is merül ilyenkor, hogy mi lenne, ha sziesztáznánk? Ha lehetne korábban kezdeni a munkát, és, mondjuk, lehetőség adódna arra, hogy kora délután pihenjünk és este folytatnánk a melót? Az utca embere szkeptikus, legalábbis a miskolciak, mert van, aki üdvözölné, és akadnak, akik nem örülnének mindennek. Annak, ha a jövőben bevezetnék a sziesztát Magyarországon. Pedig az elmúlt évek nyarai egyre inkább forróak, nem ritka a 40 Celsius-fok.

„Szerinted?” – kérdezett vissza a napokban ennek kapcsán egy fiatal srác. „Az mindegy, én mit gondolok, az újságíró kérdez, dolgozik. Szieszta idején majd a sziesztáról írunk” – válaszoltam félig komolyan, amit meg is érzett a huszonéves. „És legalább majd valamelyik teraszon?” – lökte oda. Ha ott, az Bükkszentkereszten legyen, ám ehhez még beszélnem kell a feleséggel.

Juhász-Léhi István