Nézőpont: Vágni, nem amputálni!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Talán vannak még, akik emlékeznek arra a szörnyű balesetre, melyben 33 német turista vesztette életét Siófokon, amikor a figyelmetlen sofőr ráhajtott a sínekre és az érkező vonat kettészelte a járművet. Égerházi Péter írása.

Elsőre persze mindenkiben az merült fel, hogy vagy nem nézte, vagy nem működött a jelzőlámpa, azért történhetett meg a szörnyű tragédia. Ám a helyszínen kiderült, több száz méter hosszan rá lehetett látni a sínekre, csak jobban kellett volna figyelnie. Ennek ellenére napokkal később az illetékesek közül valakinek kipattant az agyából a nagy ötlet: mindez megelőzhető, ha valamennyi vasúti átjáróba újra karos sorompót szerelnek fel. Hogy aztán 2003 óta ebből nem lett semmi, az vélhetően az anyagi vonzatának köszönhető.

Számomra hasonlónak tűnik a KEHI reakciója a gólyatábori erőszakra, melyből ez idáig hivatalosan egyről van tudomásunk. De még az is üdvözlendő lenne, ha különböző helyi szigorításokkal az ilyen eseteknek elejét vennék. Jó példa is van rá, hiszen a West Balkán tragédiája után hozott intézkedések biztonságosabbá tették a korábban kaotikusan működő diszkókat. Igaz, kicsit átesve megint a ló túlsó oldalára, drasztikusan lecsökkentették a befogadóképességeket, ami a rendezvények rentabilitását veszélyezteti, de az emberélet mindennél fontosabb. Ám sokszor nem ilyen mértéktartók a döntéshozók, és a fürdővízzel megy a gyerek is. Elég lenne a fekélyt kivágni, de nálunk inkább amputálnak – úgy kisebb a felelősség.

– Égerházi Péter –
hirdetés
hirdet�s