Ünnep?

Ünnep?
A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja – így definiálja március 8-át a Wikipédia. S miközben tegnap sorra érkeztek a valós és virtuális köszöntések, az jutott eszembe, amit Valentin-nap kapcsán szoktak emlegetni, mégpedig: évente nem csak egy napon kellene szeretnünk egymást vagy valakit. Tényleg nem, és arra sem csak egy nap kellene, hogy tiszteletet és megbecsülést kapjanak a nők. Szántó Rita jegyzete.

Hogy egy nap van-e vagy sem, annak megítélésében talán segítenek azok a mondatok, amelyektől az elmúlt hónapokban, években volt hangos a sajtó. Például ez: az anyáknak szülni kellene négy-öt gyereket, és akkor fel sem merülhetne a családon belüli erőszak. Vagy mondjuk az: az asszonyoknak legfontosabb hivatásuk, hogy gyereket szüljenek vagy éppen unokákat.

De akkor is meggyőzőbben lehetne a nők iránti tiszteletről és megbecsülésről beszélni, ha egy nőverés nem 420 ezer forintot érne a bíróságon. Ennyire büntették ugyanis a „vakkomondoros” ügy kapcsán elhíresült férjet.

Tehát tisztelet és megbecsülés, erről szól(na) a mi napunk, a nők napja. De az idén még nem volt mit ünnepelnünk.

Szántó Rita