Nézőpont: Úgysem írja meg

Nézőpont: Úgysem írja meg
© Fotó: ÉM
„Nem tudunk örülni semminek.” Ez jutott eszembe szombaton a Miskolctapolcai Strand megnyitóján. Pedig sütött a Nap, és még a megnyitó is szerényre, lazára és nem izzadtságszagúra sikerült. Juhász-Léhi István írása.


Mindenki tette a dolgát: az államtitkár megnyitott, a polgármester átadott, a sajtó tudósított, a népek pedig jöttek megnézni, hogy mi sikerült közel 3 milliárdból. Sajnos olyanok is jöttek, akik már a megnyitó alatt is folyamatosan csak „drága, ki fog idejárni”, „maguknak csinálták” és „minek ez” mondatokat tudtak magukból kipréselni. Amikor interjúra invitáltam volna őket, nem nyilatkoztak. „Úgyse írja meg, fiatalember!” – mondta egyikük.

Ilyenek vagyunk mi, nem tudunk örülni semminek. Speciel én igen, orvosi papírom van róla tavaly óta, felírták az „örülést”. Persze, hogyne: kell a (normális) kritika, sőt! De azért az csak nem járja, hogy úgy húzzunk le valamit, hogy nem is láttuk. A miskolciak, a magyarok között sok olyan van, hogy ha nincs valami, elégedetlen. Ha pedig van, az a baj.

Nem mennék szociológiai mélységekbe, de vállalom, hogy ezek az emberek abba is belekötnének, ha ingyen lenne a strand. „Biztos mérgezik a vizet, azé’ van ingyen” – mondanák csobbanás előtt, és kifricskáznák a cigicsikket a partra egy büfi kíséretében.
– Juhász-Léhi István –