Ugye?

Akt.:
A miskolci biopiacon
A miskolci biopiacon - © Fotó: Ádám János
Mióta világ a világ, az étkezés az egyik legtöbbször emlegetett téma. Persze, ebben semmi újdonság nincs, hiszen evés nélkül ugye, nem is lennénk. Téma az étkezés mennyisége, ha kevés vagy épp ha túl sok. És téma a minősége, mert egészségünk szempontjából – ezt is mindenki tudja – nem mindegy, hogy mit eszünk. Hajdu Mariann jegyzete.

Mostanában túl sokat beszélünk erről, és ez bizonyos szempontból jó. Jó, hogy van menzareform, még akkor is, ha sok helyen nem úgy sült el, ahogy tervezték. Terjed a neten például egy botrányos menzaétel fotója – szülők osztották a facebookon egy articsókás, harcsás gusztustalan valami fényképét – az alföldi város vezetése bocsánatot is kért, hogy ilyesmi előfordulhatott. De ettől még igenis változtatni kell a kialakult szokásokon: túl sok az elhízott gyerek, a magas koleszterinszinttel élő felnőtt, rengeteg gyógyszert fogyasztunk. Nem vitás: az ételeink megválogatásával is sokat tehetnénk egészségünkért.

Ám az sem jó, ha átesünk a ló másik oldalára, és az étel minősége lesz számunkra a legfontosabb, mindenek előtt. Talán elég arra odafigyelni, hogy kevesebb tartósítószer és adalékanyag legyen benne, és ha lehet, tudjuk, honnan származik: saját kertből, kedvenc kistermelőnktől, vagy épp a biopiacról.

Ha így teszünk, akkor néha egy jó csoki, egy pohár bor is belefér. Ugye?

– Hajdu Mariann –


A miskolci biopiacon jártunk

Miskolc – Eleinte szokatlan, de pár hét után rááll az ember erre a fajta bevásárlásra. tovább »