Nézőpont: Tölgy a folyóparton

Nézőpont: Tölgy a folyóparton
A folyóra indultak horgászni. Janó szerint azért kora hajnalban, mert akkor van fogás, ráadásul éjfél körül jó kis eső is végigvonult a völgy felett. A kis barna srác úgy szökött el apja nagy vázas fekete kerékpárjával. A többiek elképzelték a fiú apját – akiről az egész falu tudta, hogy nem egyszerű ember –, amint nem találja a bringát. „Na még tíz perc!” – mondta szuszogva Feri. Úgy hajtottak, mint az állat, miközben ismét elkezdett szitálni az eső a még inkább fekete ég hasából. Juhász-Léhi István jegyzete.

Janót, Ferit és a kis barnát Zerge követte csendben. Mintha ott sem lett volna. Nem sokkal később ő volt az első a parton. „Amolyan semmilyen szerelék és bot, de ő biztos, hogy fog halat…” – bosszankodott Janó Zergére. De inkább büszke volt barátjára, mintsem irigy. Még erősebb volt a Hold és a bringák árnyéka, amikor becsapott az első a semmiből. Falusi gyerekek révén láttak már hasonlót, de ez olyat szólt, hogy a kis barna bele is vizelt három számmal nagyobb gumicsizmájába. Az összetolt bringákat szétkapták a nagy tölgy alól és spuri haza!

A második robaj ledöntötte őket a földútra. Sáros, eső áztatta arccal felnéztek, miközben a 100 éves kettéhasadva lángolt.

– Juhász-Léhi István –
hirdetés


hirdet�s