Nézőpont: Tél tábornok

Könnyen belátható az a racionális hozzáállás, hogy a különböző havária berendezéseket közepes terhelésre méretezik, így az is egy szükségszerűség, hogy ha például leesik egy az átlagost jócskán meghaladó hómennyiség, akkor a szakemberek nem tudják egyik pillanatról a másikra felszabadítani az összes útszakaszt. Pap Gyula jegyzete

A logikus fontossági sorrend persze van akinek hátrányos és erős hangon követeli, hogy mielőbb tűnjön el a környzetéből a hirtelen jött égi áldás. Szervezési szakemberek végzik – jó esetben – a munka koordinálását és bizony sokat számít, ha látott az illető már „elég” havat. Még akkor kifoghat rajtuk a ravasz Tél tábornok, a szél nyomán az elhaladó munkagépek után hamar ismét „gúnyos hónyelvek” vigyorognak feléjük. Próbára teszi a kitartást ez az egyébként idejekorán jött kemény idő, épp ezért sokkal fontosabb néhány egyszerű szabály betartása. Megfelelő öltözet, odafigyelés az elesettekre, ha a gyalogúton segítségre szorulnak, autónál: ivóvíz, pokróc, hólapát, türelem a „mazsolák” iránt és előrelátás, hogy, ha rosszak a körülmények ne induljunk útnak.

És azt is be lehetne vezetni, – általánosságban is – hogy csak az reklamáljon, aki a háza előtt már ellapátolta a havat.