Nézőpont: Tanárok élethosszig

Nézőpont: Tanárok élethosszig
Érthető, hogy az egyre dinamikusabban változó világunkban mindenkinek az élethosszig tartó tanulásra kell berendezkednie. Szendrei Péter jegyzete.

Van, akinek új szakmát kell tanulnia, másoknak a hivatásuk újdonságaival, legfrissebb eredményeivel kell lépést tartaniuk, hiszen nem csak a szándékosan rövid élettartamúra tervezett háztartási eszközeink, de a tudásunk is folyamatosan avul; más ismeretekre van szükség ma, s megint mást kell majd tudnunk húsz év múlva. Egy orvos nem engedheti meg magának, hogy nem veszi figyelembe a legfrissebb kutatási eredményeket, újabb és újabb technológiák jelennek meg az orvoslásban, amelyeket el kell sajátítania.

Egy pedagógusnak is élete végéig kell tanulnia. Változik a tananyag, új könyvcsaládok jelennek meg, korszerű oktatástechnológia berendezések kezelését, óraközi használatát kell elsajátítania, miközben a gyerekanyag is folyton megújul: olyan gyerekeket kell ma oktatni, akik beleszülettek a számítógépek világába, akik számára evidenciát jelentenek azok a dolgok, amiket a tanáraiknak külön meg kellett tanítani. Változnak a gyerekekkel, és így tanáraikkal szembeni elvárások is, ezért új oktatási módszereket kell elsajátítani, új módszertani ötletek közül kell kiválogatni a működőképeseket. Magyarán: egy tanárnak rengeteget kell tanulnia – amit vállalt is az, aki ezt a pályát választotta hivatásául. Tapasztalatom szerint a tanárok csak egy dolgot nem szeretnének tanulni: új szakmát – mert a többségük igenis szereti a jelenlegit!

– Szendrei Péter – 


Több ezres pedagógus-elbocsátástól tartanak

Miskolc – Az érdekvédők elbocsátásoktól félnek, a kormányhivatal szerint ennek nincs alapja.