Szuper, hold

Szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás
Szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás - © Fotó: AFP
Ugye majd’ mindenki emlékszik olyanra, hogy mondjuk egy csillagos nyári estén valakivel bámulta az eget, és a valahonnan megszerzett tudás, vagy kíváncsiság által mutatta, hogy „na az ottan a kisgöncöl”, „amott meg a nagy-”, meg a sarkcsillag, meg a mindig szuper, csodás hold. Na most volt pörgés az égen, viszont hétfőn nem volt szerencsém, a felhők eltakarták a szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozást. Pásztor Attila jegyzete.

A sima holdfogyatkozások gyakoriak, évente átlagosan kétszer találkozhatunk a jelenséggel, viszont szuperholddal együtt már igen ritka: legutóbb 1982-ben, legközelebb tizennyolc év múlva, 2033-ban lesz. Bízom benne, hogy az időjárás kegyes lesz és látni fogom valahol.

Viszont az is felcsigázott, hogy megoldódott a Mars egyik „sötét” rejtélye: a NASA tudósai sajtótájékoztatójukon elmondták, meggyőző bizonyítékot találtak arról, hogy valójában sós vízfolyások alakítják a bolygó felszínén újra és újra megjelenő, feketés színű titokzatos sávokat. Na abban nem bízom, hogy még az én életemben egy hokedliről lábat fogok áztatni ezekben a vízfolyásokban. De addig is marad csillagos nyári estéken az ég kémlelése, az a fajta szuper nyugalom, amit nézve a hatalmas űr adhat.

-Pásztor Attila –
hirdetés


hirdet�s