Szeresd felebarátod

Akt.:
Borika, a törpetacskó várakozástól csillogó tekintettel nézi, ahogy készülődök. Alig várja, hogy induljunk sétálni. A lépcsőházban, az ajtó előtt, rövidre fogom a pórázt, és a kutyát a hátam mögé húzom. Óvatosan lenyomom a kilincset, és kinyitom a kaput, de csak egy fél lépést teszek előre, a nyakamat meg nagy bőszen nyújtogatom. Novák Krisztina írása.

Nem bolondultam meg, mégis félek kilépni az utcára. Újabb fél lépésnyi araszolás, majd gyorsan hátraugrok. A járdán, az orrom előtt, egymás után két biciklis húz el hihetetlen sebességgel. Na, ezért félek.

Úgy tűnik, a kerékpárosok roppant környezetbarátok, de a humanitárius viselkedéssel hadilábon állnak. Ugyanígy tartanak ugyanis tőlük a környéken a babakocsival közlekedők, az idősek és a fiatalok egyaránt. Pedig van kijelölt kerékpárút a házunk előtt, csak nem a járdán, hanem az autóúton.

Rikító sárga a színe és – a gyengébbek kedvéért – nem is betűkkel, hanem egy szép, nagy kétkerekű rajzával ábrázolják, merre kell, vagyis kellene haladni. Mondjuk, a járdáról lehet, hogy nem látszódik olyan jól…

Novák Krisztina