Helyi közélet

2012.12.07. 07:54

Otthon, karácsonykor is egyedül

Miskolc - Dávid egyike azon fiataloknak, akiknek Segítünk akciónk keretében szeretnénk szebbé tenni az idei karácsonyát.

Miskolc - Dávid egyike azon fiataloknak, akiknek Segítünk akciónk keretében szeretnénk szebbé tenni az idei karácsonyát.Hegyes Dávid már a huszadik évét tapossa, a Martin János Szakképző Iskolába jár, amelyik felvállalta a fogyatékkal élő és sérült fiatalok speciális képzését is. Néhány martinos a közeli Szemere Kollégiumban lakik. Hét közben ott töltik az iskolán kívüli időt, a hétvégét és a szünidőt azonban családi körben. Van egy-két kivétel, mint például Dávid. Ő is hazautazik ugyan Tiszakarádra, a szülői házba, csakhogy őt otthon nemigen várják.

– Anyukámat hét éve, apukámat négy éve veszítettem el, egyikük szívinfarktusban, a másikuk agyvérzésben halt meg. De már elég idősek voltak... – teszi hozzá halkan. – Azóta egyedül vagyok. A temetőbe minden héten kimegyek hozzájuk...

A szülők későn találtak egymásra, így lett „kései gyermek” Dávid. Édesanyja negyvenkettő volt, édesapja tízzel idősebb, amikor egyetlen fiuk megszületett. Egyik keze csonka volt, de örültek neki.

Jézus születése...

– Szeretetben éltünk hármasban. Szép és meghitt karácsonyaink voltak, nagy beszélgetésekkel... Amikor magamra maradtam, kijelöltek egy gyámot, de maradhattam a házban. Ott vagyok otthon – egyedül. Karácsonykor elmegyek éjféli misére, hívő vagyok, református. Számomra a karácsony Jézus születésének ünnepe... – válaszolgat Dávid készségesen a kérdéseinkre. Megtudjuk: számítógép-adatrögzítő szakra jár, szeretne később is ezzel foglalkozni, de előbb le kellene tennie az érettségit.

Megkérdezzük azt is: miként jellemezné magát.

– Barátságos vagyok, nyíltszívű, megértő, kerülöm a bajt... és nem tagadom: lusta vagyok – sorolja. Felvetjük: ha egy akár ismeretlen, kedves család meghívná magához, hogy töltse náluk a karácsonyt, mit válaszolna? Látni rajta, komoly a megfontolás. Majd beszélgetésünk alatt először csillan fel a szeme:

– Azt hiszem, elfogadnám.

ÉM

Megkérdeztük: Mit szeretnél karácsonyra?

  • Hegyes Dávid kívánsága: Egy érintőképernyős mobil és egy borotválkozó-készlet
  • Bencsok Tamás: „Mivel erős látássérült vagyok, egy Braille-írógépnek örülnék, mert az enyém elromlott, de egy beszélőprogramos számítógép még inkább megkönnyítené a tanulást. Örülnék egy 120 centis, könnyű, holland fehér botnak is.”
  • Varga Anna: „Szeretnék egy discmant és egy hajsimítót, mert sokkal jobban tetszik a hajam, ha sima. S ha lehetne, anyának egy ezüst nyaklánc vagy fülbevalót vagy egy 34-es farmert.”
  • Juhász Laura: „Örülnék egy mobilnak, s egy füstölőre is régen vágyom. De sok minden másnak is örülnék: egy vastag karkötőnek, vagy színes hajgumiknak, hajráfnak, zokninak, kesztyűnek, sálnak, sapkának. tusfürdőnek, fekete körömlakknak."
  • Jaskó Dávid: „Ha kapnék egy internetes telefont, azzal jól elszórakoznék, mert havi ezresért kapok 100 Megát. de örülnék egy 32 gigás pendrive-nak is. Az is jó érzés volna, ha én tehetnék anyának a fa alá egy konyhai robotgépet”.
  • Koós Gábor: „Tusfürdőt, sampont, testápolót szeretnék ajándékba, s ha lehetne Boos vagy Adidas parfümöt.”
  • Turucz Gábor: „Saját részemre egy XL-es pólót, pulóvert és bármilyen finom édességet. Ha anyának is kérhetnék, neki parfümöt, apának pedig egy 46-os sapkát.” 

  • Miskolc - Karácsony közeledtén ismét arra kérjük Olvasóinkat: csatlakozzanak karácsonyi Segítünk akciónkhoz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában