Nézőpont: Szent Iván hava

By Barak Beáta
Nézőpont: Szent Iván hava
Gatyarohasztó a hőség, de kinek volna egy panaszszava is, amikor karácsony óta vágyakozva figyelnek a szekrény vállfáiról a lenge öltözetek szellőztetésre várva. Szelet, azt kaptunk a meleg mellé, noha káros UV-sugarakat is, bár azok létezését csak elhihetjük, mert – csakúgy, mint az ózonréteg a növekvő lyukával – eléggé megfoghatatlanok számunkra. Barak Beáta jegyzete

A napba nem javasolt nézni, s tizenöt perc elég a bőrünknek ahhoz, hogy pecsenyeszínűvé váljon, de gondolom, akik a fürdőzés örömeit élvezik, nem törlik le a napfényt összegyűjtő vízcseppeket a bőrükről, inkább elraktározzák a sugarakat vitamin formájában.

Éppen megfelelő az időjárás az aratáshoz, aranylik a gabona; az ádámcsutkáig gombolt len ing és a sarló ugyan már a múlté – a kombájn ablakán csorog majd az izzadság -, de a betakarítást megelőző várakozás, reménykedés nem változik. A nyárközép ünnepi hagyományai is világszerte élnek, az életet, a termékenységet jelenti ez az időszak.

A buja nyárról, szerelemről, házasságról, az akadályok leküzdéséről szól az a történet is, amely a 16. században íródott, s épp a ma éjszaka jótékony varázslatait, a tündéri szálak kigubancolását örökítette meg. Merüljünk hát el újra reményeink között a Szentivánéji álomban!