Nézőpont: Szégyen

Nézőpont: Szégyen
Végül megint nincs kinek a szemébe nézni, nincs, aki értelmet adna a semmitmondó mondatoknak. Bujdos Attila írása.

A miskolci önkormányzat több fordulóban sem volt képes igazgatót választani a Földes Gimnázium élére. A helyi hatalmat gyakorló Fidesz-KDNP többség elmulasztotta érthető szavakkal, logikus érvekkel megvilágítani a közösség számára: miért gondolja felelős magatartásnak kinevezett igazgató nélkül hagyni az ország egyik legismertebb középiskoláját. A várost irányító Fidesz-KDNP többség elmulasztotta érthető szavakkal, logikus és meggyőző érvekkel elmagyarázni azt is: miért nem akarja, hogy az eddigi igazgató, Veres Pál a helyén maradjon. Nem tudjuk tehát azt sem, szerintük miben tévednek azok, akiket meggyőz az eddigi igazgató szakmai életútja. Például miben tévednek a tantestület tagjai, a szülői közösség képviselői, akik minden eddigi alkalommal a folytatás számára szavaztak bizalmat. Vagy az öregdiákszervezet, amelyik minden alkalommal kiállt Veres Pál mellett. Nem tudjuk továbbá, miért hallgat ez a többség, amelynek a felelőssége lett volna a döntés. Nem tudjuk, miért néznek keresztül mindazokon, akik várják a magyarázatokat. Ez, és így: méltatlan.

Most, hogy az igazgatói kinevezés állami döntés lett, a helyi hatalmat gyakorló többség megint hallgat, amikor a véleményét kérdezik: rábízza a jegyzőre. A jegyző ezzel kapcsolatos mondandója általános, az oktatás területéért felelős munkatársaira tolja, miért nem azt a pályázót támogatja, akit egyébként a szülők, és a tanárok: az eddigi igazgatót. Végül megint nincs kinek a szemébe nézni, nincs, aki értelmet adna a semmitmondó mondatoknak. Azt is leírja a jegyző: véleménye kialakításakor nem álltak rendelkezésére más véleményező csoportok álláspontjai. Jogos: nem kötelező minden hírt elolvasni az újságban, van, amin átsiklik a tekintet. De hogy nem is kíváncsi, de hogy még csak nem is kérdez: mit akarnak a polgárai annak a városnak, amelyiknek a szolgálatában áll. Ez méltatlan.

Egy ellenzéki párt az utcára szólít a történtek miatt, mások a fejüket csóválják, hogy nem kellene ebből pártpolitikát csinálni. Ezt mondja Veres Pál is, aki szerint szakmai döntésnek kell születnie. Balról megkapta, hogy pávatáncba kezdett. Az elvárás, hogy valaki emberének kell lenni, máshogyan nem megy: velünk vagy, igazgató leszel, nem leszel igazgató, mert nem velünk vagy. Nem számít az ember, mellékes a teljesítmény. Méltatlan.

Megint egy olyan történet, amiben végül aligha lehetnek nyertesek, amiben annak sem marad majd oka örülni, aki örülhetne.

– Bujdos Attila –


Kapcsolódó cikkek: