Nagyvilág

2010.10.18. 20:39

Pentagon: senki se hozza nyilvánosságra a titkos dokumentumokat!

<p>Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon arra szólította fel a médiát, hogy egyetlen oldalt se hozzanak nyilvánosságra abból a mintegy 400 ezer ellopott katonai fájlból, amelyet a WikiLeaks nevű szervezet akar közzé tenni.</p>

A WikiLeaks kormányzati és állami dokumentumokat közöl az interneten. Eddig már több kényes dokumentumot is publikált az iraki és afganisztáni katonai akciókról. Dave Lapan szóvivő rosszhírű szervezetnek minősítette a WikiLeaks-et, és arra figyelmeztette a szerkesztőségeket, hogy ne vegyenek részt a minősített adatok közzétételében.

A napvilágot látott híresztelések szerint a WikiLeaks a hét elején akarta közzé tenni a titkos katonai iratokat az iraki háborúról. A szervezet izlandi szóvivője azt mondta, hogy hétfőn semmilyen dokumentumot nem hoznak nyilvánosságra. De Kristinn Hrafnsson azt is hozzá tette, hogy "hamarosan" új papírokat tesznek közzé. Részleteket azonban nem árult el, hogy miről és mikor tesznek fel az internetre dokumentumokat.

Noha a Pentagon szóvivője rosszhírűnek nevezte a WikiLeakset, a tárca komolyan veszi a szervezetet. A szóvivő elmondta: néhány héttel ezelőtt egy 120 fős egységet hívtak életre, amely átfésüli az adatbázist és felkészül a lehetséges következményekre, ha napvilágra kerülnek a titkos iratok. Hogy a szervezet pontosan kitől vagy honnan szerzi információit, azt nem tudni. A gyanú szerint Bradley Manning, egy amerikai hírszerzési elemzőtől származnak az adatok, aki jelenleg katonai börtönben van. A férfit májusban tartóztatták le, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen az látszik, hogy egy amerikai helikopterből iraki civileket lőnek. A vád szerint védelmi adatokat adott át Manning illetéktelen személyeknek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!