Pánik helyett

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: healthychildcare.org
Nem vidám, amikor az eleven, huncut gyermek egyszer csak nyűgös, levert lesz. A szülő a homlokához nyúl, nem lázas-e. Így, influenza­járvány idején jó esélye van, hogy de bizony. Szalóczi Katalin írása.

A szülő bepánikol, s szalad a gyerekkel az orvoshoz. Csakhogy ott azzal szembesül: tele a váró az övéhez hasonló nyűgös, beteg gyerkőccel. Sokat kell várni, sőt előfordulhat, hogy azt a tanácsot kapja, csillapítsa otthon a gyermek lázát, s menjenek vissza másnap vagy harmadnap. Ezen aztán felháborodik, s betelefonál az újsághoz.

Az újságíró pedig, aki maga is felnevelt három gyermeket, felidézi, amit az egyik ismerősétől hallott: amikor Svédországban járva a kislánya belázasodott, s orvoshoz akart rohanni vele, vendéglátó barátnője teljesen elképedt ezen. Vásárolt egy nagy adag fagyit, amit a gyerkőc bekanalazott, s amitől a láza is csillapodott. Ismerősömet kitanította: harmincnyolc-öt alatt fizikális lázcsillapítás és folyadék, orvoshoz legfeljebb három nap múltán megyünk. Ott így szokták, már a nyolcvanas években…

Szalóczi Katalin

 
hirdetés


hirdet�s