Nyíltan

Akt.:
Amikor én voltam nyolcadikos, nem tartottak a középiskolák nyílt napokat. Gondolom azért, mert akkoriban sok volt a gyerek és kevés az iskola, így a jobb nevű intézmények nem fáradoztak a nyílt napokkal, mert tudták, anélkül is lesz elegendő, jó képességű diákjuk. Hegyi Erika jegyzete.

Persze azóta kiderült, nem csak diákcsalogató szerepe van a nyílt napoknak. Hiszen nagyon hasznos, ha a gyerek és szülei még a jelentkezés előtt kapnak egy kis ízelítőt a választott intézmény életéből. Találkozhatnak az igazgatóval, a szaktanárokkal, a középiskola jelenlegi tanulóival, és a bemutatóórákon kívül sok mindent elárul például a két óra közötti szünet zaja, annak dinamikája.

Mi annak idején csak hallomásból sejtettük, milyen élet folyhat egy-egy középiskolában. Kellően meg is illetődtünk, amikor a felvételi napján átléptük a választott iskola küszöbét. Tegnap viszont csupa csillogó szemű nyolcadikossal találkoztam, akik már most, a központi felvételi előtt két hónappal a szívükbe zárták a választott iskolát.

Milyen jó nekik! Az első élményük nem az lesz a középiskoláról, hogy izzadva írják a furfangos felvételi feladatlapot, hanem az, hogy bátrak voltak a fizika­bemutatón, és ezért jutalmul karkötőt kaptak.

Hegyi Erika
hirdetés


hirdet�s