Helyi közélet

2011.06.08. 17:13

Bodrogkisfalud: egy iskolával ismét kevesebb

<p>Bodrogkisfalud - Egyelőre utolsó tanévét fejezi be a bodrogkisfaludi Klapka György Általános Iskola.</p>

Már csak pár nap van hátra a tanévből, amely a bodrogkisfaludi általános iskolának egy ideig az utolsó tanéve is lesz, hiszen a helyi önkormányzat határozata alapján bezárják az iskolát.

Három elsős

– Tíz évvel ezelőtt újítottuk fel az intézményt és akkor építettük meg az új szárnyat a 70 négyzetméteres tornateremmel együtt – mondja Valler József, Bodrogkisfalud polgármestere. – Már akkor sejtettük, hogy 6-7 év múlva problémánk lesz a gyereklétszámmal. Évek óta 6-7 gyerek születik a faluban, közül 2-3 már nem itt jár óvodába, mert a szülőkkel együtt elköltöznek, mert a környéken nincs munkalehetőség. Eljutottunk odáig, hogy idén májusban 3 gyerek iratkozott volna be első osztályba. Felvetettük, hogy összevonunk tanulócsoportokat, de arra a szülők azt felelték, akkor elviszik máshová a gyereket. Emiatt kellett úgy döntenünk, hogy bezárjuk az iskolát, mert a fenntartást ilyen kondíciók mellett nem tudjuk tovább finanszírozni. Miután az önkormányzatnak kötelező feladata az oktatás biztosítása, ezért természetesen megmaradunk a tokaji intézménytársulásban úgy, hogy ettől az évtől mi is beszállunk a költségvetésbe, hiszen a tokajiak sem tudják a normatívából kigazdálkodni az intézmények költségeit.

Az ovi marad

Két pedagógusnak szűnik meg ezzel a munkahelye, egy harmadik tanító pedig Tokajban fog ősztől tanítani. Az épületnek azonban csak az egyik szárnya ürül ki, hiszen a 21 óvodás marad a másik szárnyban.

– Külön kazánról megy az óvoda fűtése, ezért ezt le tudjuk választani – teszi hozzá Valler József. – Még nem tudjuk, mit hoz az új oktatási törvény és a kormánynak tényleg elkötelezett szándéka-e, hogy valamennyi gyerek a saját településén járhasson iskolába, ezért egyelőre még bizonytalan az iskolaszárny sorsa. Nagyon nehéz döntés volt ez a mostani, de valahol tudomásul kell venni, nincs pénz. Nem lesz idősek napja, nem lesz falunap, ott húzunk a szíjon, ahol csak lehet. Annak örülünk, hogy huszadika környékén azt látjuk, ki tudjuk fizetni a béreket, a segélyeket és a jövő hónapban sem kapcsolják ki az áramot, a vizet, a gázt. Tavaly egymásnak adták a rászorulók a kilincset, hogy egy kis tüzelősegélyt adjunk már nekik,. Mára már megszokták, hogy nincs pénz. Idén az első öt hónap alatt összesen két kérelem érkezett be egyenként kétezer forintos rendkívüli segélyre.

-BG-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában