Nem irigyli őket

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Ez még nem hideg – érkezik a gyors válasz az utcánkban gyakorta feltűnő hajléktalantól. Mindig ezt mondja, amikor a már kicsit hűvösebb reggeleken arról érdeklődöm, nem fázik-e. Hát ő nem, a legnagyobb téli zimankóban is csak annyi a válasza: már volt időm megszokni a kemény teleket. Szántó Rita jegyzete.

A hajléktalanszállóra nem megy be, fél, meglopják. Inkább az Avas egy pontján bekuckózza magát egész évre, és igyekszik betartani a hajléktalanok farkastörvényeit. Mert az van bőven, és elmondása szerint azokkal néha nehezebb megbirkózni, mint a hideggel.

Mindez arról jutott eszembe, hogy akár jó hír is lehetne a fedél nélkül élőknek, hogy november elsejével elindult az ellátási szezon, és országos szinten 1500-zal több férőhely is várja őket.

Az én hiteles forrásom szerint azonban ez a hír nem érinti azokat, akik már évek óta az utcán élnek. Vannak persze, akik bemennek a szállóra, de akik megszokták kint, azokat nehéz rávenni, hogy éljenek a lehetőséggel.

Itt kint a maga ura az ember, aki így él, annak bent nehéz betartani a szabályokat – mondja ismerősöm. Szerinte inkább az újak mennek majd a szállóra. Elhallgat, s csak annyit tesz hozzá: nem irigylem őket…

– Szántó Rita –
hirdetés


hirdet�s