Nézőpont: Nafta

Az üzemanyag árának alakulása – ha nem is azonnal –, de érezteti hatását az élet minden területén. Annál is aki arra a bizonyos helyre is gépjárművel jár és annál is aki csak a tömegközlekedési eszközökön való utazást engedheti meg magának. – Pap Gyula jegyzete.

Bár nem logikus, de ez az utóbbi réteg az, melyet súlyosabban érint az áremelés. A „begyűrűző” hatások révén előbb-utóbb – még, ha a piaci helyzet egy fokig gátat is szab a teher áthárításának – megjelenik a leghétköznapibb fogyasztási cikkekben is és a végén az ő pénztárcájuk lesz még vékonyabb.
A kőolaj világpiaci árának kiszámíthatatlanságához – persze nagyon sokan és komoly számításokat végeznek, spekulálnak, hoznak súlyosabbnál-súlyosabb gazdasági, politikai döntéseket – hozzáadódik a hazai ellátás rizikófaktora, a forint ereje, a magát masszívan tartó adótömeg.
A fent említett réteg számára az óriási, gyakran népek sorsát meghatározó, felmérhetetlen, a világot átfonó kőolaj bizniszben csak egy biztos pont van: csökkenjen akár jópár forintot a nafta ára, ettől számára semmit sem fognak olcsóbban adni a boltban.