Nézőpont: Minőségi spórolás

Nézőpont: Minőségi spórolás
Nem is tudom, mitől működik az iskolánk, mert már annyira szűkös a költségvetés, hogy egy felesleges forintunk sincs, mondta a napokban az egyik iskola igazgatója. Hegyi Erika jegyzete

Akkor még nem tudta, hogy az a szűkös költségvetés még szűkösebb lesz jövőre, és nem is egy forinttal, hanem néhány millióval (iskolánként). Hol lehetnek a tartalékok, ezt kutatják most az igazgatók. Elég leleményesek, mert máris találtak egy–két költségmegtakarító megoldást. Javasolták például, hogy osztozzanak az intézmények a karbantartókon, ami ugyan megtakarítást jelent majd, csak nem biztos, hogy az elromlott csap vagy villanykapcsoló idejében megjavul. Rejlik még tartalék a csoportbontásban is, vagyis amikor a diákok kisebb csoportokban tanulják például a nyelvet, vagy a tehetségesek így készülnek föl az emelt szintű érettségire. Az érdeklődés központjába kerültek további technikai dolgozók is: mi lenne, ha a mostaniak helyett bértámogatásos munkavállalók mosnák a folyosókat vagy őriznék az iskola kapuját. Nem azért, mert jobbak lennének, hanem azért, mert bérüket nem a fenntartó fizetné.

Közben meg azt hallom, hogy 120 milliárd forint kerül az oktatásba jövőre a minőség érdekében. Nem tudom, ki mit gondol a minőségről. Én semmiképpen sem azt, hogy minél olcsóbb, annál jobb.