Minden megvan

Miskolc
Miskolc - © Fotó: Cziffra Andrea
Egybevág-e a saját gondolkodásunk a rajtunk kívüli világ ítéletével: ott vagyunk-e Európa kulturális térképén? Bujdos Attila írása.

„Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa Kulturális Fővárosa lehessen. Az önkormányzat tervezi, hogy indul a címért, jelenleg vizsgálja azokat a lehetőségeket, terveket, amelyek hozzásegíthetik, hogy elnyerje azt. A részletekről a döntés megszületését követően tájékoztatjuk a sajtót.”

Egybevág-e a saját gondolkodásunk a rajtunk kívüli világ ítéletével: ott vagyunk-e Európa kulturális térképén?

Ezt a közleményt küldte a városháza szerkesztőségünk érdeklődésére. Ha a közösség információéhségének kielégítése volt a céljuk, azt kell mondanom, mindenképpen megért volna még a részükről egy kis fáradozást.

Érdekes részlet lenne például, hogy miért az önkormányzat lett a mondat alanya, miközben ellenzéki képviselők mit se tudnak róla, hogy ők is részesei lennének a jövőt formáló tervnek, valamint az annak kivitelezését szolgáló lehetőségek vizsgálatának. Ami azt a kérdést is felveti, vajon hogyan valósul meg például ebben az esetben az önkormányzati törvény azon elvárása, mely szerint „a helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot”. Mely mondatból az is következnék, hogy amennyiben a helyi közösség óhaja az Európa Kulturális Főváros cím elnyerése, az önkormányzatnak mindent el kellene követnie e kívánság teljesülése érdekében. Ha a törvény betűjére figyelünk, a helyes sorrend nyilván az lenne, hogy a helyi közakaratnak már meg kellett volna nyilvánulni ebben a kérdésben, hiszen az ügy – a városházi közlemény szerint – egy további szakaszába lépett, elérve a szintet, ahol a megvalósítás érdekében fáradozik, akinek ez a dolga. Ám nem tudunk róla, hogy a Mi Városunk közössége bárhol megfogalmazta és kinyilvánította volna ez irányú igényét.

Ami azért is sajnálatos, mert így nem lehetünk biztosak benne, végül kinek az értékítélete, hogy Miskolc már most minden adottsággal rendelkezik azt állítani magáról: versenyképes Európa legkiválóbb településeivel, a kultúra területén. Én például kétségekkel telve olvasom ezt a kategorikus állítást, miközben másokhoz hasonlóan szeretem a várost, látom nemcsak a nyilvánvaló, de a romlás árnyékában megbúvó szépségeit is, tudok örülni az egészen kis sikereinek és így tovább. De nem keverném a saját érzéseimet a valósággal, ha arra keresném a választ, láthat-e úgy Európa minket, mint akik irányt tudunk mutatni a számára például a kulturális megújulásban. Egybevág-e a saját gondolkodásunk a rajtunk kívüli világ ítéletével: ott vagyunk-e Európa kulturális térképén? És ott látnak-e bennünket? Mi történt, például az elmúlt években, ami a kultúrában érdemesít bennünket egy kontinensnyi figyelemre? Miféle bizonyosság, és kinek a bizonyossága a városházáé, hogy minden megvan? Olyan tudás ez, ami az egyetértésből fakad? Vagy ha még nem, teremthető-e egyetértés róla?

Bujdos Attila


Pályázik Miskolc a kulturális főváros címre

Miskolc – Miskolc Európa Kulturális Fővárosa lenne: újra pályázik a címért, válaszolta kérdésünkre tegnap a miskolci önkormányzat.
hirdetés


hirdet�s