Miért nem bellissima?

Akt.:
Miért nem bellissima?
Magyar, minden sz… – mondta némi akcentussal az egyik török árus a bécsi piacon, miután megtudta, honnan is jöttünk. Szántó Rita jegyzete.

Az egyébként dönert áruló fiatalember legyintett és mosolygott is a tört magyarsággal előadott mondathoz, s látszott, az évek alatt jól begyakorolta ezt a néhány magyar szót. Vajon honfitársaim miért ezt tanították meg vele, vagy éppen mely kérdésre volt ez oly sokszor a válasz, hogy a török megjegyezte.

Az egzotikus gyümölcsök, zöldségek közt sétálva elgondolkodtam azon, hogy nekünk, magyaroknak, tényleg minden sz…, vagy éppen csak meg akartuk viccelni a bécsi piac kofáit. Mindenesetre nem hagyott nyugodni a miért, ezért visszasétáltam a mosolygós törökhöz, és megkérdeztem, mi az a minden, ami a magyarok szerint sz… Újabb, sokat sejtető mosoly volt a válasz, majd kiderült, nem tudja, mit jelentenek a bemagolt szavak. Elárulta, ő csak azt szokta megkérdezni a magyar vevőktől, hogy vannak.

Egy darabig még beszélgettem vele, egészen addig, míg egy olasz turista meg nem állt a bódé előtt. Törökünk, amint meghallotta a csilingelő nyelvet, azonnal rávágta: bene, bellissima. Irigykedve néztem az olaszra, és azt éreztem, ez így nagyon sz…

– Szántó Rita –
hirdetés
hirdet�s