Nézőpont: Miből épülhet itt szálloda?

Nézőpont: Miből épülhet itt szálloda?
Tipikusan magyar történet a Barlangfürdőé. Minden adott, hogy Európa hírű és vonzású turisztikai célpont lehessen, mégsem az. Miskolc számára óriási szerencse, hogy van egy Barlangfürdője, de ez a mai napig csak többé-kevésbé kiaknázott adottság, és ezen nem segít az sem hogy, a Barlangfürdő régi önmagához képest jelentősen megújult. Kiss László jegyzete.

Az a legfurcsább benne, hogy ha elviszünk Tapolcára akárkit, aki nem is szakember, csak járt már egy jól fejlesztett fürdőhelyen, el tudja mondani, mi kellene a sikerhez. Kell ugyebár egy (de jó, ha kettő) 4-5 csillagos nagy wellness hotel – ez nincs. Kellenek kisebb, de jó minőségű panziók, hotelek – ezekből van talán elegendő. Kell egyvonzó fürdő attrakció – gyógyvíz, amitől jár a béna, szép lesz a csúnya – igaz, ez kezdettől nincs, de van helyette Barlangfürdő, ami legalábbennyire különleges. Emellé azonban kellenek olyan wellness és más szabadidős attrakciók is, amelyekre a többnapos itt tartózkodás ráépülhet – ehelyett van egy bezárt tapolcai strand, meg egy pecsenyesor. Na jó: bobpálya ezért épült.

Ami hiányzik a felsorolásból, azt a rendszerváltás óta eltelt húsz év alatt sem sikerült létrehozni. Ez alighanem páratlan, mert közben az országban szerte épültek szállodák, fürdők olyan helyeken, amelyeket különlegesség szempontjából egy lapon sem lehetemlíteni a Barlangfürdővel. Azt már nem is hozom elő, micsoda lufikra építenek turisztikai bizniszt némi fantáziával és akarattal: Ausztriában voltam egy helyen, ahol egy sóban mumifikálódott ember az attrakció veleje, aki nincs meg, nem látható! Csak megvolt valamikor. Állítólag.

Ennyire ostobák, bénák lennénk, hogy két évtized alatt sem sikerül ebből ez isten adta adottságból szenzációt, városépítő nagy üzletet csiholni? Végignézve a megannyi stációt az első érdeklődő kanadai befektetőtől az utolsó hazai buborékfújóig, inkább az látszik: egy ilyen típusú vállalkozás egy nagyváros életében nem átlagon felüli zsenialitást vagy más pluszt igényel. Hanem azt, hogy egy ilyen célért konzekvensen és minden politikai kurzuson átívelően együtt kell dolgoznia sokaknak – bízni egymásban és együtt tolni a szekeret. De ez nem megy nekünk. Ráadásul mindenkinek igaza van, aki ez ügyben elmondja, mit miért nem lehet vagy lehetett eddig. Valóban igaz, ha az ő szemszögéből nézzük – s ez nem cinizmus. De ezekből az igazságokból soha nem épülnek szállodák.

– Kiss László –


Miskolctapolca: szezon eleji hangulat

Miskolc – A nyári melegben a Barlangfürdőben sokan voltak, ám még akadt hely napozó téren.

Kenyértörés a turizmusfejlesztők és az önkormányzat között

Miskolc – Újrakezdik: saját nonprofit társaságot hoz létre az önkormányzat a turizmus fejlesztésére.

Eltűnt a sétány szégyene

Miskolc – Szombaton végre lebontották azt a valamikor ajándékboltként működő, elhanyagolt építményt, mely a tapolcai sétányon csúfoskodott.

Nívós elismerésben részesült Miskolc

A Turizmus trend szerkesztősége, Budapesten kedden hirdette ki az általa kiírt Iránytű kommunikációs verseny eredményét, ahol Miskolc hármas sikert ért el.
A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .