Friss hírek

2007.12.19. 19:29

Mohó állam, szerényebb üzemanyagkereskedők

<p>Magyarország a középmezőnyben van, ha összehasonlítjuk az Európai Unió 27 országában a december 10-i hivatalos üzemanyag-árakat. Az adók nélküli árakat tekintve azonban más a helyzet: a gázolajat például a 27 állam közül csak öt uniós országban adják drágábban, mint Magyarországon - áll a hontakoljak.hu internetes portál elemzésében, amit a gazdasági minisztérium táblázata alapján készített.</p>

Az üzemanyagárakat figyelő portál szerint egyértelműen látszik, hogy ahol magasak az adók, és így a fogyasztói ár, ott jóval alacsonyabb a benzin és a dízelolaj alapára, mint azokban az országokban, amelyekben az állam kevesebb adót szed. Vagyis ahol az állam magas adókat ró ki az üzemanyagokra, ott a benzinkút-hálózatok jóval kisebb árréssel is beérik, mint azokban az országokban, amelyekben a költségvetés kisebb közteherhet vet ki.

Adók nélkül a legolcsóbb a 95-ös benzin Németországban, Magyarország a tizedik a sorban, Máltán szerzik be legdrágábban ezt az üzemanyagot. Az adók kivetése után a fogyasztói árak listáján Németország a 9. legdrágább helyen van, hazánk a 16., Málta pedig a 19. helyre csúszik vissza.

Az adók nélküli árat tekintve Magyarország az ötödik legdrágább, a környéken mind Szlovákiában, mind Ausztriában lényegesen alacsonyabb az alapár, mint nálunk. Az adók kivetése után azonban két szomszédunknál már drágább a 98-as üzemanyag, mint nálunk.

A gázolaj esetében a nettó árban harmadik legolcsóbb Nagy-Britannia az adókkal együtt a legdrágább állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!