Nézőpont: Messziről jött ember

A kanadai miniszter (jobbról a második) a miskolci Jégcsarnokban
A kanadai miniszter (jobbról a második) a miskolci Jégcsarnokban - © Fotó: miskolcijegesmedve.hu
Vetett ránk egy pillantást, gondolom, mint valami távoli világ különös rezervátumára, jutott, amire jutott…Bujdos Attila jegyzete.

Itt járt egy miniszter Kanadából, biztosan jó oka volt rá, kár, hogy nem lehetett tőle megkérdezni, miért jött. Ő az az ember, akire forrásként az egész világon mindenki hivatkozik, amikor olyasmit ír le, hogy nagyon sok magyarországi roma kér menedéket Kanadában, a legtöbben Miskolcról és környékéről – szóval, hírbe hozott környék lakóiként lettek volna kérdéseink. De ezt szépen elmagyarázta Hajdu Mariann kollega írása (Titkos, Észak-Magyarország, 2012. október 11.), én ezért nem is ragoznám tovább. Tényként is csak annyit jegyeznék meg, hogy miután a miniszter szándékai rejtve maradtak, e tekintetben is a szabad értelmezésnek adta át a terepet.

Erről a diplomáciai látogatásról például a Mi Városunk egyik sportegyesületének a honlapja tájékoztatta elsőként a közösséget. És akkor lehet tűnődni: tényleg ez lenne a külkapcsolatokban a normális protokoll? Egy nagy, hazánkkal jó viszonyt ápoló, a nála otthonra lelt magyarokkal történelmi távlatokban is jól bánó ország miniszterének itteni útjáról az első nyilvánosságra kívánkozó hír tényleg az kell legyen, hogy megnézett egy edzést? Ez így: mennyire komoly? Amikor azt kérdezi az alsózsolcai cigány önkormányzat vezetőjétől, hallott-e már Kanadáról („Inkognitóban” járt a miniszter Miskolcon, Észak-Magyarország, 2012. október 11.), mit remél egyáltalán megtudni? Ez az a kérdés, amire lehetséges úgy válaszolni, hogy abban benne legyen a magyar valóság, érthetővé váljon érzés, szándék, akarat, remény? Mennyire kíváncsi, valójában?

Végül is: mindegy. Vetett ránk egy pillantást, gondolom, mint valami távoli világ különös rezervátumára, jutott, amire jutott, elvitte magával. Hogy változik-e ettől az életünk, ha változik, tőle biztosan nem tudtuk meg.

Erről még az jut az eszembe, hogy a kanadai magyarok legismertebb honlapja ezzel a címmel tartotta érdemesnek beszámolni a történtekről: Cigányokat látogatott a kanadai miniszter Miskolcon (canadahun.com, 2012. október 10.), ami legfeljebb részigazság, afféle kiemelés, hiszen például a miskolci polgármestert is felkereste. Ő azért mondhatna valamit, ha már a miniszter nem beszélt. Feltéve, hogy van mit mondania. Én mindenesetre nagyon szeretnék hinni benne, hogy volt értelme ekkora utat megtennie egy kanadai kormánytagnak – jobb olyan világban élni, amit az értelem, a megoldás szándéka mozgat, és nem a lehetőségek.

– Bujdos Attila – 


Nézőpont: Titkos

Nem kíván a sajtónak nyilatkozni. Ezzel indokolta kérdésünkre – egy szóval sem többel – a kanadai bevándorlási miniszter, hogy titkosan érkezett Miskolcra és Alsózsolcára. Hajdu Mariann jegyzete.

Roma vezetőkkel találkozott Magyarországon a kanadai bevándorlási miniszter

Budapest, 2012. október 10., szerda (MTI) – Roma vezetőkkel találkozott Magyarországon Jason Kenney, Kanada állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere – közölte Kanada magyarországi nagykövetsége szerdán az MTI-vel.

Inkognitóban járt a kanadai bevándorlási miniszter Miskolcon

Miskolc, Alsózsolca – Jason Kenney a miért kérdésre azt nyilatkozta: magyarországi látogatása során nem kíván a sajtónak nyilatkozni.