Nézőpont: Merre tovább?

A csenyéteiek nehéz körülmények között élnek
A csenyéteiek nehéz körülmények között élnek - © Fotó: ÉM-archív
A térkép arra való, hogy segítsen eljutni A pontból B-be, hogy segítse a tájékozódást, hogy ne tévedjünk el, hogy megtaláljuk a helyes irányt. Valami ilyesmi jutott eszembe akkor, amikor olvastam, hogy az „emberminisztérium” térképen ábrázolta a hazai társadalmi különbségeket. Ráadásul azok közül is a durvábbakat. Mindezt azzal a céllal, hogy ezen adatok ismeretében szervezzék át a közszolgáltatásokat. Pásztor Attila jegyzete.

A térképeket nézve szomorúan tapasztaltam, az északi régióban általában a rosszabb adatokhoz tartozó színek szerepelnek. Azaz egyelőre úgy tűnik, elvesztünk, de legalábbis nagyon messze vagyunk a megoldástól. Persze ez a térkép majd segíthet eligazodni, támpontot nyújthat ahhoz, hogy megtaláljuk – illetve az illetékesek megtalálják –, merre van az arra. Az persze némi pesszimizmusra ad okot, hogy egy ideje már bolyongunk, hol térképek, hol felzárkóztató programok mentén. Egy ideje már keressük a megoldást arra, hogy ne mindig a mi régiónk legyen a legsötétebb folt a különböző statisztikai térképeken. Sikerek persze vannak, inkább kisebbek, mint nagyobbak, de összességében csak körbe-körbe járunk, és csak remélni merjük, hogy valahol a cél előtt bolyongunk.

De egyelőre úgy tűnik, most eltévedtünk, ilyenkor pedig nem szégyen megkérdezni a helyieket arról, hogy hol is vagyunk pontosan. Nekik nagyobb a helyismeretük, jobban tudják a viszonyokat, és mindenképp jobban tudják, nekik mire lenne szükségük. Számukra nem egy piros, vagy éppen sötét kék folt, ahol élnek, hanem a sorsuk. Jó lenne tudni, mit gondolnak azok, akiknek nem csupán térkép e táj…

– Pásztor Attila –


Felmérés készült, ami alapján sötét folt vagyunk a térképen

Borsod-Abaúj-Zemplén – „Sok olyan gyerek és felnőtt él a településen, akiknek nincs meg a nyolc általánosuk.” tovább »

hirdetés


hirdet�s