Nézőpont: Még nem érett meg a Zöld…

Szaniszló Bálint
Szaniszló Bálint
Bár a miskolci Zöld Nyíl villamos projekt lebonyolítói jó előre szóltak, mégis számomra kicsit visszás helyzet, hogy a nem kis tortúra árán elkészült miskolci belvárosi villamos pályán pénteken néhány kivénhedt bécsi villamos tette meg az első métereket. Szaniszló Bálint jegyzete.

Nem kell olyan idős miskolcinak lenni, hogy emlékezzünk rá, annak idején ócskavas áron vásárolta meg az MVK a bécsi fővárosban kiselejtezett járgányokat. Akkor nagy segítség volt, hiszen a még idősebb és pályarongálóbb öreg sárga villamosokat voltak hivatottak kiváltani a bécsi pirosak.

Azóta azonban igen sok víz – néha túl sok is – folyt le a Szinván és a bécsi pirosak is igencsak elhasználódtak és elhasználták az előző pályát is. Talán éppen ezért szisszentem fel, amikor megláttam, hogy a piros szerelvényeket a vadonatúj pályán. Féltem a korszerűnek semmiképpen sem mondható járműmatuzsálemektől.

Tisztában vagyok azzal, hogy nincsenek új villamosok, azaz azzal főzünk, ami van. De azért az is látszik, hogy ez a projekt nem csak nevében zöld. Érhet még.

– Szaniszló Bálint –


“Az ajtók záródnak, a Városház tér következik”

boon | 2010.11.02 11:29
Egészen pontosan már nem a címben említett megállóhely következik a Zöld Nyíl munkálatai szempontjából, ám természetesen nevezett helyen is akad még bőven munka. De milyenek a közlekedési vállalat első tapasztalatai a fél év után újraindult villamos forgalom kapcsán?

“Nagyon hiányzott már a villamos!”

eszak | 2010.11.01 15:50
Miskolc – Az utasok örülnek, hogy a belvárosban újra csilingel a villamos, de csalódottak a régi szerelvények miatt.

Miért tettek oszlopokat a Városház térre?

eszak | 2010.11.01 14:05
Miskolc – A villamosprojekt részeként két (nem esztétikus) oszlop került a térre. Nem volt más megoldás?

Próbaútra indultak a villamosok Miskolcon

eszak | 2010.10.30 12:25
Miskolc – Pénteken indultak el az első villamosok (délután 3-kor), de csak “próbaként”: ha minden rendben, hétfőtől áll vissza a villamosközlekedés.